BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 4.08.2021 | Okunma Sayısı: 330
BASIN AÇIKLAMASI

 

5 gündür kayıp haberlerini endişeyle takip ettiğimiz, Antalya Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu 'nun işkence edilerek vahşice katledilmiş ve yine Kahraman Maraş' ta üç gündür haber alınamayan Emine Gökkız' ında cansız bedeni ormanda bulunduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
Toplumumuzun kanayan yaralarından olan kadına karşı şiddetin, son bulması yönündeki haklı taleplerimize rağmen; gün geçmiyor ki Azra ve Emine gibi birçok kadının yaşamdan koparılması haberi alınmasın. Bu tür kadına karşı şiddettin/vahşetin kanıksanmasına izin vermeyeceğimizi açıkça bir kez daha bildiriyoruz. Bu bağlamda İstanbul Sözleşmesinin gerekliliğini tekrar dile getirerek toplumda bu tür olayların önlenebilmesi adına İstanbul sözleşmesinden vazgeçmediğimizi yineliyoruz.
İstanbul Sözlemesini uygulamak yerine feshedilmesi, kadına karşı şiddetin artmasına neden olduğu son dönemlerdeki artan şiddet olaylarından açıkça görülmektedir. 11 Mayıs 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesinin Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilmesi hukuka ve Anayasamıza aykırılık teşkil etmektedir. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmemiz mümkün değildir. Kadına yönelik şiddeti insan hakkı ihlali ve ayrımcılık olarak kabul eden İstanbul Sözleşmesinin yürürlükte kalması ve uygulanması için tüm gücümüzle hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz.
Yalova Barosu olarak, yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.
Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız`nı ailelerine ve sevenlerine başta olmak üzere tüm ülkemize baş sağlığı diliyor, kadın cinayetlerini öfkeyle kınıyor bu vahim olayın faillerin en ağır cezayı alması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
BUNU TEKRAR TEKRAR DİLE GETİRİYORUZ; İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR.
Yalova Barosu İnsan Hakları Komisyonu
19.09.2024
AV. ELİF TURNACI ÇAVUŞ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.